Edukacja finansowa dla każdego

Program wspierany przez:

Woda wodzie nie równa

WODASMAKOWACznF

Czerwcowe upały to wstęp do gorącego lata. Ocieplenie klimat powoduje, że nie tylko na wakacjach w tropikach Polacy piją coraz więcej napojów. Od dłuższego czasu panuje prozdrowotna moda na picie wody zamiast kalorycznych napojów gazowanych zawierających cukier. Jednak producenci i handlowcy zwietrzyli interes. W sklepach pojawiła się „woda smakowa”, która niewiele się różni od innych słodkich napojów, ale udaje czystą wodę. Zanim więc spragnieni kupimy butelkę rzekomej “wody” – sprawdźmy dokładnie jej skład.

Konsumenci często nie zdają sobie sprawy, że tak zwane wody smakowe to napoje, w których jest cukier lub substancje słodzące, a także sztuczne aromaty. Wybierając wodę mineralną czy źródlaną, zawsze dokładnie czytajmy etykiety” – radzi Marek Niechciał, prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK).

Inspekcja Handlowa sprawdziła 437 partii naturalnych wód mineralnych, źródlanych oraz napojów potocznie nazywanych „wodami smakowymi”. Kontrolerzy wykryli nieprawidłowości w 44 partiach (10,1 proc.). Różna od deklarowanej zawartość kationów i anionów, mylące informacje na etykietach, przeterminowane wody w sklepach – to główne zastrzeżenia.

Przykładowe błędy w oznakowaniu:

  • Podanie na butelce wody mineralnej sprzecznych informacji: z przodu „niskonasycona CO2”, a na odwrocie „wysokonasycona CO2”.

  • Użycie określenia „unikalna kompozycja 7 minerałów”. Taki chwyt marketingowy sugeruje nadzwyczajność danej wody, tymczasem nie jest to nic specjalnego, bo każda naturalna woda mineralna stanowi niepowtarzalną i wyjątkową dla danego źródła kompozycję minerałów.

  • Na wywieszce cenowej napoju gazowanego pojawiła się myląca informacja „woda gaz.” z określeniem „cytrynowa”, podczas gdy naprawdę był to napój, a nie woda.

  • Brak informacji „zawiera cukier i substancje słodzące” obok nazwy napoju.

Zwróć uwagę, co kupujesz:

  • Naturalna woda mineralna – woda podziemna, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. W zależności od składu mineralnego może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie i być zalecana przy konkretnej diecie czy dolegliwości. Naturalne wody mineralne w zależności od zawartości soli mineralnych dzielą się na: bardzo niskozmineralizowane (do 50 mg/l), niskozmineralizowane (do 500 mg/l), średniozmineralizowane (od 500 do 1500 mg/l) i wysokozmineralizowane (powyżej 1500 mg/l). Zwróć uwagę, czy na etykiecie została podana nazwa źródła i miejscowość, w której znajduje się ujęcie wody.

  • Woda źródlana – woda podziemna, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym. Jest przeważnie bardzo niskozmineralizowana i dlatego można ją spożywać w dowolnych ilościach.

  • Woda stołowa – woda mineralna lub źródlana albo ich mieszanka, wzbogacona lub uzdatniona odpowiednimi związkami czy minerałami.

  • „Woda smakowa” to nie woda, tylko napój. Przeważnie powstał na bazie wody z dodatkiem soków i/lub aromatów oraz cukru i/lub substancji słodzących.

  • Uważnie czytaj etykiety. Dowiesz się z nich między innymi, jaki rodzaj wody lub napoju kupujesz, jakie aniony i kationy zawiera woda mineralna oraz skąd pochodzi, jakie substancje i ile cukru dodano do napoju.

W razie wątpliwości skontaktuj się z Inspekcją Handlową.

Fot. pixabay.com

Słowa kluczowe: Tanie wakacje

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.