Edukacja finansowa dla każdego

Program wspierany przez:

Ostrożnie z prądem – to się opłaci

OSZCZEDZANIEPRADUCznF

Dawno już minęły czasy kiedy ludzie pracowali od wschodu do zachodu słońca. Coraz częściej w pracy zastaje nas zmierzch, zwłaszcza kiedy nadchodzi jesień i dnie stają się coraz krótsze. Z kolei po powrocie do domu jest już ciemno. Niektórzy zresztą pracują i po godzinach... pracy. Długo w noc palą się w wielu polskich domach żarówki i pracują komputery. Prąd jest nam potrzebny całą dobę.

Klasycznym przykładem urządzenia niezbędnego w każdym gospodarstwie domowym i pracującego przez okrągłą dobę jest lodówka. Tak więc zwłaszcza przy zakupie tego sprzętu trzeba stawiać na modele energooszczędne. Zresztą warto stosować to kryterium przy nabywaniu wszelkich urządzeń zasilanych energią elektryczną.

Zamrażanie i rozmrażanie

W przeciętnym polskim domu aż jedną trzecią prądu zużywają chłodziarki i zamrażarki, czyli właśnie lodówki. Z reguły ustawiamy je w kuchni, gdzie ze względu na gotowanie i pieczenie wydziela się dużo ciepła. A im cieplej wokół lodówki, tym ciężej musi ona pracować na chłodzenie ukrytych w niej zapasów. Lodówka powinna być ustawiona jak najdalej od źródeł ciepła (kuchenka, kaloryfer). Nie należy też otwierać lodówki i zamrażarki bez potrzeby. Uszczelki drzwi tych urządzeń muszą dobrze przylegać do powierzchni. Do lodówki należy wstawiać produkty w temperaturze pokojowej, a nie gorące. Produkty rozmrażać jest lepiej w lodówce. Zawsze trochę energii się oszczędzi, bo rozmrażające się jedzenie oziębi wnętrze, zmniejszając tymczasowo pobór energii do chłodzenia. Z kolei produkty należy szczelnie zamknąć, aby ograniczyć parowanie. Wilgotne powietrze w lodówce jest trudniej schłodzić niż powietrze suche. Do tego nie osłonięte wędliny czy sery w lodówce szybko wysychają. Rzadko zwracamy na to uwagę, ale nawet cieniutka warstwa szronu na ściankach zamrażarki utrudnia przepływ ciepła. Należy więc systematycznie rozmrażać chłodziarki i zamrażarki. Jeśli dysponujemy spiżarnią, to tam wstawmy lodówkę, bowiem pomieszczenia te pozbawione są grzejników i nie ma w nich kuchenek. Radykalnym rozwiązaniem może być przeniesienie lodówki po zakończeniu lata na balkon, a z wiosną powrót do domu.

Te wszystkie gary

Garnki, czajniki oraz płyty kuchenek elektrycznych powinny być czyste, by nie tworzyła się na nich warstwa brudu utrudniająca rozprowadzanie ciepła. Średnica garnka powinna być nieco większa niż średnica płyty grzejnej. To samo zresztą dotyczy kuchenek gazowych, by niepotrzebnie nie ogrzewać powietrza wokół garnków, a nie ich zawartość. Najwłaściwsze są garnki o grubym aluminiowym lub miedzianym i płaskim dnie, bo takie najlepiej rozprowadza ciepło. Gotowanie żywności powinno odbywać się w możliwie małej ilości wody i pod przykryciem. Wodę lepiej gotować w czajniku niż na kuchence i akurat tyle, ile potrzebujemy. Do tego warto kupić czajnik z gwizdkiem, by korzystać z wrzątku wtedy kiedy powstanie, a nie po czasie znowu go gotować, bo nie usłyszeliśmy jak czajnik się wyłączył. Najlepszym rozwiązaniem jest szybkowar, bo nie tylko znacznie skraca czas przygotowywania potraw, ale także zmniejsza zużycie energii.

Nie zasłaniaj Słońca

Nie zastawiajmy okien dużymi kwiatami, unikajmy ciężkich zasłon i firanek. Promienie słoneczne nie tylko wniosą światło do naszego domu, ale również ciepło. Natomiast w tych pomieszczeniach, w których siedzimy długo (domowe biuro czy pokój z telewizorem) używajmy żarówek energooszczędnych. Jeśli jednak korzystamy z klasycznych żarówek, to możliwie silniejszych, bo np. 4 po 25 W dadzą mniej światła niż jedna "setka". Stosujmy żyrandole pozwalające na zapalanie różnej liczby żarówek. Można w nich też delikatnie odkręcić zbędne żarówki, by nie wypadły, ale przestały świecić.

Komputerowe minimum

Jeśli używamy komputera do standardowych prac typu pisanie czy proste rachunki, to nie musi on mieć najszybszego procesora, dużo pamięci czy mocnej karty graficznej. Takie podzespoły zużywają więcej prądu od mniej zaawansowanych. Kiedy kończymy pracę na chwilę to wyłączmy komputer, lub zaprogramujmy na szybką hibernację. Również monitor powinien wygaszać się jak najszybciej.

I na koniec – najprostsza i najskuteczniejsza rada: Urządzenia w danym momencie niepotrzebne trzeba wyłączać.

Fot. pixabay.com

Ta witryna używa plików cookie, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, kliknij więcej informacji.