Edukacja finansowa dla każdego

Program wspierany przez:

Upewnij się, że to ekologiczne

ZYWNOSCEKO-JAKCznF

Pożyteczna dla zdrowia moda na żywność ekologiczną wymaga z reguły większych wydatków na jedzenie niż na zakupy w hipermarketach. Zresztą te ostatnie też wprowadzają coraz więcej np. warzyw i owoców "eko" i tu od razu widać różnice cen. Banany, pozornie podobne do pozostałych z sąsiedniej skrzynki, mogą być od nich kilka razy droższe. To samo dotyczy pomidorów, jabłek czy ziemniaków. Jak sprawdzić, czy rzeczywiście za towar warto zapłacić więcej? Jak więc zainwestować w swoje zdrowie, a nie w nazwę bez pokrycia?

Podstawową zasadą będzie tu dociekliwość. Nie możemy zadowalać się jedynie hasłem - "eko".

Dokładnie czytaj naklejki

Etykieta prawidłowo oznakowanego produktu ekologicznego, poza innymi elementami oznakowania wymaganymi w przepisach prawa żywnościowego, powinna zawierać:

  • unijne logo produkcji ekologicznej,

  • numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej/kontrolnej, której podlega dostawca towaru,

  • oznaczenie miejsca, w którym wyprodukowano (wyhodowano) nieprzetworzone produkty rolnicze, z których wytworzono końcowy produkt.

Unijne logo produkcji ekologicznej gwarantuje, że co najmniej 95 proc. masy jego składników pochodzenia rolniczego, stanowią składniki pochodzenia ekologicznego, przy czym nie bierze się pod uwagę wody i soli.

Numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej, której podlega dostawca, zamieszczany jest w tym samym polu widzenia, co unijne logo produkcji ekologicznej. Numer ten, np. PL-EKO-00, składa się z trzech elementów: PL - określa państwo członkowskie, lub kraj trzeci zgodnie z międzynarodową normą ISO 3166. EKO – stanowi termin potwierdzający zastosowanie ekologicznej metody produkcji. 00 – numer referencyjny nadany przez właściwy organ państwa.

Oznaczenie miejsca znajduje się bezpośrednio poniżej numeru identyfikacyjnego jednostki certyfikującej i przyjmuje jedną z następujących form:

- „rolnictwo UE”, gdy surowiec rolniczy został wyprodukowany w UE,

- „rolnictwo spoza UE”, gdy surowiec rolniczy został wyprodukowany w kraju trzecim,

- „rolnictwo UE/spoza UE”, gdy część surowców wyprodukowano w UE, a część w kraju trzecim.

Wymienione oznaczenia miejsc pochodzenia może być zastąpione lub uzupełnione nazwą kraju np.: „Rolnictwo Polska”, jeśli wszystkie surowce, z których wytworzono produkt, wyprodukowano w tym kraju.

Wszelkie hasła typu „z ekologicznie czystych rejonów” czy „ze zdrowego serca Mazur” to tylko slogany reklamowe, a nie poświadczenie rzeczywistej jakości towaru.

Nazwa sklepu nie jest gwarancją

„Ekobazary”, czy sklepy „ekologiczne” lub ze „zdrową żywnością” nie zawsze oferują produkty ekologiczne. Określenia te wykorzystywane są do celów marketingowych i nie przesądzają o tym, że oferowana tam jest wyłącznie żywność ekologiczna, więc przy zakupie konkretnego towaru sprawdź, czy naprawdę masz do czynienie z produktem ekologicznym. Jeżeli produkty ekologiczne oferowane są do sprzedaży "luzem" ("na wagę") bez opakowań jednostkowych, to sprzedawca musi legitymować się aktualnym certyfikatem zawierającym wykaz produktów ekologicznych.

"Eko" nie zawsze jak z obrazka

Terminy przydatności do spożycia i daty minimalnej trwałości żywności ekologicznej są zwykle krótsze, a warunki jej przechowywania bardziej rygorystyczne z uwagi na zakaz stosowania w większości przypadków substancji konserwujących i przeciwutleniających. Wygląd żywności ekologicznej często będzie mniej atrakcyjny w porównaniu z żywnością nieekologiczną z uwagi na jej naturalne metody produkcji oraz zakaz stosowania substancji poprawiających barwę oraz strukturę i konsystencję.

Fot. pixabay.com

Słowa kluczowe: Unia europejska

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.