Edukacja finansowa dla każdego

Program wspierany przez:

Jak oszczędzać kiedy drożeje żywność?

CENYZYWNOSCI2017CznF

W swoim najnowszym komunikacie z 11 sierpnia 2017 r. Główny Urząd Statystyczny (GUS) podał, że wzrost cen żywności wyniósł 4,7 proc. rok do roku. Tymczasem ogólnie ceny usług i towarów w całej polskiej gospodarce wzrosły o 1,7 proc.. Niestety specjaliści liczą się z dalszym wzrostem cen żywności.

W lipcu 2017, w porówaniu z poprzednim miesiącem, najbardziej podrożało masło (o 7,8 proc.). Podskoczyły też ceny: mąki ( 1,6 proc.), mięsa (przeciętnie o 1,0 proc., w tym mięso drobiowe – 3,1 proc., wieprzowe – 0,8 proc., wędliny – 0,6 proc. i mięso cielęce – 0,4 proc., przy spadku cen wołowego o 0,1 proc.). Droższe niż przed miesiącem były makarony i produkty makaronowe (o 1,0 proc.), ryby i owoce morza (o 0,6 proc.), sery i twarogi (0,9 proc.), jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne (0,4 proc.), mleko (0,2 proc.). Pieczywo podrożało o 0,5 proc.. Potaniały nieznacznie jaja - o 0,1 proc.. Spadły natomiast wyraźnie ceny warzyw (o 7,5 proc.) i owoców (o 0,9 proc.), ale to coroczna prawidłowość. Spadły ceny odzieży i obuwia (o 3,4 proc.) i transportu (1,1 proc.). Generalnie jednak ceny produktow spożywczych były w lipcu 2017 niemal o 5 proc. wyższe niż w lipcu 2016. Warto przy tym podkreślić, że zakupy żywności pochłaniają niemal 1/4 budżetów polskich rodzin.

Czy można oszczędzać na jedzeniu?

Oczywiście proste ograniczanie spożycia może być dobre na krótką metę, bo po miesiącach wymuszonej diety, której nie potrzebuje nasz organizm, można ciężko odczuć jej skutki w naszym zdrowiu. Lepiej zwrócić uwagę, czy nie marnujemy coraz cenniejszej żywności.

Najpierw przyzwyczajmy się do zakupów z wcześniej przygotowaną listą potrzebnych towarów. Przede wszystkim kupujmy tylko tyle, ile nam w danej chwili potrzeba, nie róbmy niepotrzebnych zapasów, bo prawdopodobnie część zakupionej żywności znajdzie się w śmietniku, a razem z nią nasze pieniądze. Nie ulegajmy promocjom i innym sztuczkom marketingowych zwłaszcza w sieciach hipermarketów. Tam często obniżają pozornie cenę – wystarczy spojrzeć na metki, które zakleja się nowymi z napisem "okazja". Okaże się bowiem, że cena bez tej "okazji" była poprzednio... taka sama. Jeżeli natomiast nie mamy wątpliwości, że cena jest rzeczywiście obniżona, to koniecznie sprawdźmy termin przydatności do spożycia. Być może kończy się on na dniach i wówczas kupujmy tylko tyle ile w ciągu tych kilku dni będziemy w stanie zjeść. Niewykluczone, że już przestrzeganie takich prostych kilku zasad, pomoże nam zniwelować skutki kilkuprocentowej inflacji.

Fot. pixabay.com

Ta witryna używa plików cookie, aby zapewnić użytkownikom maksymalny komfort przeglądania.
Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies oraz w jaki sposób je wykorzystujemy, kliknij więcej informacji.